Pages

Γνωριστε το Μεξικο!

Πού είναι το Μεξικό;


Η σημαία μας

Τι σημαίνουν τα χρώματα της;


 ΠΡΑΣΙΝΟ = Ελπίδα

 ΛΕΥΚΟ = Ενότητα

 ΚΟΚΚΙΝΟ = Αίμα που χύθηκε από τους ήρωες της πατρίδας μας. Η ασπίδα στο κέντρο της σημαίας αντιπροσωπεύει το μύθο της ίδρυσης του Gran Tenochtitlán (σήμερα Πόλη του Μεξικού), ο χρυσός αετός που στέκεται πάνω σε έναν κάκτο και καταβροχθίζει ένα φίδι, είναι το σήμα που συμβολίζει την εγκατάσταση των Mexicas σε αυτήν τη χώρα.
Η γλώσσα μας, Ισπανικά.
Η μουσική μας! 
Το mariachi είναι το παραδοσιακό μουσικό είδος του Μεξικού. Τον Νοέμβριο του 2011, η Unesco κατέγραψε το El Mariachi ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Άλλα είδη μεξικάνικης μουσικής είναι τα: Corrido, Ranchera, Banda Sinaloense, Norteña κ.λπ.Το άθλημά μας! 

Η Charrería είναι το εθνικό άθλημα, είναι το σύνολο ιππικών δεξιοτήτων και κυνηγιού με λάσο που χαρακτηρίζουν το μεξικάνικο charro. Η Charrería λαμβάνει χώρα σε αρένες που μοιάζουν με τις αρένες ταυρομαχίας και ονομάζονται lienzos charros. Από την 1η Δεκεμβρίου 2016, είναι μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Άλλο ένα από τα δημοφιλή αθλήματα θεάματος είναι η Μεξικάνικη Ελεύθερη Πάλη.


Η Ημέρα των Νεκρών

Ίσως η πιο δημοφιλής μέρα του Μεξικού παγκοσμίως. Οι Μεξικανοί γιορτάζουν τους νεκρούς τους με την πραγματοποίηση βωμών στολισμένων με το λουλούδι Cempasúchil, κρανία ζάχαρης, κεριά και σταυρούς. Παραδοσιακό φαγητό, pan de muerto συνοδευόμενο από ζεστή σοκολάτα.


Μεξικάνικοι εορτασμοί !!!


1 Ιανουαρίου Πρωτοχρονιά

6 Ιανουαρίου – Ημέρα των Τριών Μάγων (Θρησκευτική Εορτή) παιδιά του Μεξικού επισκέπτονται τους Tres Reyes Magos ή τους Santos Reyes, Melchor, Gaspar και Baltazar. Παραδοσιακό φαγητό, Rosca de Reyes, ψωμί πορτοκαλιού και γλυκάνισου διακοσμημένο με ξηρούς καρπούς, συνοδευόμενο από ζεστή σοκολάτα.

2 Φεβρουαρίου – Ημέρα Καντελαρία (Θρησκευτική Εορτή). H Καντελαρία είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζει την παρουσίαση του Ιησού στο ναό. Παραδοσιακό φαγητό, ταμάλες και ατόλε (ποτό από καλαμποκάλευρο)

5 Φεβρουαρίου - Ημέρα του Μεξικανικού Συντάγματος (Πολιτική Εορτή). Το 1917 δημοσιεύεται επισήμως το μεξικανικό σύνταγμα ως αποτέλεσμα της Επανάστασης, που άφησε μια σύνοψη νόμων, πολιτικής και κοινωνικής δομής που ισχύουν μέχρι σήμερα.

14 Φεβρουαρίου - Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

24 Φεβρουαρίου - Ημέρα της Σημαίας (Πολιτική Εορτή) Οι Μεξικανοί γιορτάζουν την εθνική σημαία, αντιπροσωπευτική των αξιών, της καταγωγής και του αγώνα του λαού.

21 Μαρτίου - Γέννηση του Benito Juárez, Προέδρου του Μεξικού 1858-1872 (Πολιτική Εορτή) Δημοφιλής, θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος πρόεδρος του Μεξικού.

Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή (Θρησκευτική Εορτή)

Κυριακή της Αναστάσεως ή Πάσχα (Θρησκευτική Εορτή)

31 Μαρτίου – Ημέρα ΤΑΚΟ !!

30 Απριλίου - Ημέρα του Παιδιού

1 Μαΐου - Η Ημέρα της Εργασίας. Η Διεθνής Ημέρα των Εργαζομένων είναι ο εορτασμός του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

5 Μαΐου – (Πολιτική Εορτή) Εορτασμός της Μάχης της Πουέμπλα (Πολίτης) Γιορτάζεται η μάχη που κέρδισε ο μεξικανικός στρατός ενάντια στον γαλλικό στρατό που εισέβαλε το 1862.

10 Μαΐου - Ημέρα της Μητέρας

15 Μαΐου - Ημέρα του Δασκάλου

15-16 Σεπτεμβρίου - Ημέρα Ανεξαρτησίας του Μεξικού! ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ . Γιορτάζεται η έναρξη του πολέμου ανεξαρτησίας ενάντια στην Ισπανία το 1810, ο οποίος κορυφώθηκε με τις Ανεξάρτητες Πολιτείες του Μεξικό, κατόπιν Μεξικό, ανεξάρτητο κράτος το 1821. Παραδοσιακό φαγητό. Chiles en nogada, ως το κύριο μεξικάνικο πιάτο για αυτήν την ημερομηνία λόγω των χρωμάτων που αντιπροσωπεύουν την εθνική σημαία.

12 Οκτωβρίου - Ημέρα του Κολόμβου εορτάζει την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στο αμερικανικό έδαφος.

2 Νοεμβρίου - Ημέρα των Νεκρών (Θρησκευτική-Πολιτιστική) 

20 Νοεμβρίου - Ημέρα Μεξικανικής Επανάστασης (Θρησκευτική Εορτή) Γιορτάζεται η έναρξη της πολιτικής εξέγερσης το 1910 ενάντια στην κυβέρνηση του Porfirio Díaz. Παραδοσιακό φαγητό, Πόζολ, tacos, tostadas, φλάουτα.

12 Δεκεμβρίου - Ημέρα της Παναγίας της Γουαδελούπης (Θρησκευτική) Γιορτάζεται η εμφάνιση της Παναγίας στον αυτόχθονa Χουάν Ντιέγκο. Οι εκκλησίες του Μεξικού γεμίζουν με ¨mañanitas¨ που τραγουδούν οι άνθρωποι ως δώρο στη Μητέρα του Θεού.

24 Δεκεμβρίου - Παραμονή Χριστουγέννων (Θρησκευτική) Το βράδυ της 24ης, η οικογένεια συγκεντρώνεται για δείπνο και για να γιορτάσει την Γέννηση του Ιησού την επόμενη μέρα.

25 Δεκεμβρίου - Χριστούγεννα (Θρησκευτικά) Η γέννηση του Χριστού γιορτάζεται αυτήν την ημέρα. Το πρωί τα παιδιά σηκώνονται βιαστικά και ενθουσιασμένοι για να ανοίξουν τα δώρα που τους έφερε το Θείο Βρέφος (El Niñito Dios) ενώ κοιμόντουσαν.

31 Δεκεμβρίου - Παραμονή Πρωτοχρονιάς